Tävla med radiostyrd bil

RC bil

Att tävla med radiostyrda bilar är relativt populärt i Sverige. Det finns bland annat underavdelning i Svenska Bilsportsförbundet med inriktning mot just radiostyrda bilar.

Egentligen är skillnaden inte alls stor mellan att tävla med radiostyrda bilar mot att tävla i klassisk motorsport. Visserligen är bilarna betydligt mindre och föraren sitter inte i dem men i övrigt finns en rad likheter. Inte minst att små detaljer kan vara avgörande, att både underlag och banans uppbyggnad avgör hur man ska köra på bästa sätt och att tävlingen byggs upp av att man ska köra ett visst antal varv på banan på så kort tid som möjligt.

Några grenar som finns är

Off Road – Off Road innebär att banan är i svår terräng och kan liknas med en Crossbana eller bana för BMX-cyklar.

On Road – Kallas även för racing då det är likheterna mot klassisk racing är stor. Man kör på asfaltsbanor, hastigheterna är bland de högsta och ett visst antal varv ska köras.

Drag Racing – En sport som lockar de allra snabbaste bilarna. Detta eftersom varje lopp inte är mer än några sekunder. Reglerna är nästan identiska mot drag racing för bilar och motorcyklar i fullskalig storlek.