Formel 1 stall – veteraner och nykomlingar

10185965-formula-1-sepang-april-2010

Formel 1 är kanske den mest ikoniska motorsporten som finns, det är då sannerligen både den största och den dyraste. Det är inte många som har råd att tävla i denna sport, men en en hel del välkända namn har stall som varje säsong tävlar om den åtråvärda världsmästerskapstiteln.

Många stall har varit med under många år, en del har varit med många decennier, men det dyker alltid upp nya och även gamla lag ändrar namn då nya företag köper in sig i stallen och även får rätten att ändra namnet. Flera formel 1 stall har en mycket rik historia, och då menar vi inte bara att de kostat en hel del, vilket ju är fallet för alla stall, gamla och nya.

Ferrari

312412-filipe-massa

Om något namn är synonymt med formel 1 är det helt klart Ferrari, och det är ju ganska självklart när man tittar på sportens historia och ser att Ferrari har varit med ända sedan de tidigaste åren. Stallets genombrott fick de redan 1951, bara ett år efter deras debut, då José Froilán González vann Storbritanniens Grand Prix. Av de tidiga 1950-talets lopp var det många som vanns av Ferraris stall, men i anda halvan gick det betydligt sämre.

Under alla åren har Ferrari skaffat sig en ganska imponerade resumé, de har kört 897 lopp, vunnit 222, haft 207 pole positions och fått det snabbaste varvet 233 gånger. De har även samlat på sig 16 konstruktörstitlar, den första 1961 och den senaste 2008, och 15 förartitlar, en tredjedel av vilka som togs av en och samma man: Michael Schumacher. Ferrari är har därför inte bara flest konstruktörstitlar utan är även den konstruktör som haft flest förartitlar.

Vigin

1098007-glock-at-the-malaysian-formula-1

Ett betydligt nyare stall är Virgin, det startade så sent som 2010, först under namnet Manor Grand Prix innan de bytte namn till Virgin Racing då Virgin köpte en andel och även rätten till att namnge stallet i slutet på 2009. Stallets ursprungliga bil var den första formel 1 bilen som designades endast genom användning av beräkningsströmningsdynamik.

Sponsorer är en mycket stor del av sporten och många stora och framgångsrika företag är med och sponsrar ett formel 1 stall. I mitten av 2010 annonserade man även att man gjort en sponsoröverenskommelse med Full Tilt Poker.

McLaren

1097943-hamilton-at-the-malaysian-formula-1

Tillbaka till veteranerna så hittar vi även den brittiska tillverkaren McLaren, Ferraris största utmanare. Stallet dök först upp i formel 1 1966 och har varit aktiva ända sedan dess. Deras tidiga år var något av en bergochdalbana med både vinster och förluster. Men när de i början av 1970-talet valde att satsa mer på både formel 1 och IndyCar racing började de få de framgångar vi förknippar med dem idag.

Precis som Ferrari har McLaren samlat ihop en hel del vinster under sina aktiva år, de har kört 774 lopp, vunnit 182 av dem, fått 155 pole positions och gjort det snabbaste varvet 152 gånger. Med sina 8 konstruktörstitlar ligger de på tredje plats just under tillverkaren Williams med sina 9, och har även 12 stycken förartitlar. Tekniskt sett har de faktiskt vunnit fler lopp per år jämfört med Ferrari, men det är ju det man titta på. Nästan oavsett vilken statistik man tittar på i formel 1 hittar man Ferrari och McLaren kämpandes om toppositionen.

Force India

4528659-team-force-india-f1-nico-hulkenberg-2012

Force India är ytterligare en nykomling i formel 1, de hade sin debut 2008 men tog sin första poäng i 2009 under belgiska Grand Prix då Giancarlo Fisichella kom in på andra platsen. De fick även sin första bästa varvtid samma år under italienska Grand Prix. Lagets enda andra placering på podiumet var 2014 bahrains Grand Prix med Sergio Pérez tredjeplats.

Laget är brittiskt men deras licens kommer från Indien, det är ju inte så svårt att tänka sig då England och Indien har en väldigt nära relation. 2011 köpte det indiska konglomeratet Sahara India Pariwar 42,5 procent av stallet för 100 miljoner dollar.