Populära bilsporter i Sverige

2395956-stecka-rallycross

Bilsport har en grundmurad popularitet i Sverige. Bakgrunden är dels att vi har haft två framgångsrika bilmärken som gärna vill ha sina bilar testade och dels att det alltid har funnits gott om mindre grusvägar utan större trafikbelastning där man kan träna sina färdigheter.

Det som traditionellt har varit den stora bilsporten i Sverige är rally. Många framgångsrika förare på såväl herr- som damsidan har stått i det internationella rampljuset. På senare år har även rallycross kommit att bli alltmer populärt. Tävlingarna försiggår inom en sluten bana där åskådarna har lätt att följa med. Sporten visas även på TV, vilket uppskattas av sponsorerna som får tillfälle att bli mer synliga.

Den stora drömmen är givetvis Formel 1 där Sverige genom tiderna har haft flera världsstjärnor med mycket hög status i Sverige. De mest kända är Joakim Bonnier och Ronnie Pettersson. Just nu finns det en lovande Formel 1-förare som är kontrakterad av ett av de mindre stallen i Formel 1-cirkusen. Han heter Magnus Eriksson och gjorde sin debut i år. Inga framgångar ännu men vi får hoppas att han får chansen att visa vad han kan framöver. Sverige har arrangerat några Formel 1 lopp tidigare i Anderstorp. De ekonomiska förutsättningarna saknas dock numera för den här typen av arrangemang.