Formel 1 – populär sport världen över

formula one car on empty road

Formel 1 var till en början en huvudsakligen europeisk sport med de stora bilmärkena Ferrari, Lotus och Mercedes som de tongivande namnen. Genom Bernie Ecclestones ledarskap har Formel 1 under senare tid utvecklats till ett evenemang för hela världen. Framför allt var det Ecclestones förståelse för möjligheterna att tjäna reklamintäkter som gjorde att F1 globaliserades.

Numera körs Formel 1 lopp över hela världen och under alla årstider. Det stora tillskottet av TV-tittare har framför allt kommit från Asien där F1 numera tillhör de mest populära underhållningarna. Givetvis har det bidragit till att Toyota och Honda har egna team. Antalet TV-tittare beräknas inom kort överstiga 1 miljard för varje enskilt lopp, som televiseras i mer än 200 länder.

De största reklamintäkterna kom fram till nyligen huvudsakligen från tobaksindustrin och drycker. I och med att tobaksreklamen blivit mer och mer restriktiv är det numera dryckerna som dominerar. Ett av de största teamen heter förresten Red Bull, som även är namnet på en mycket känd energidryck.

De ledande förarna betraktas – nu som förr – som levande legender och de har också de högsta lönerna inom all motorsport. De bäst betalda förarna kan tjäna upp emot 50 miljoner dollar på en säsong.