Kända svenska rallyförare

1240272-bjorn-waldegardSveriges storhet som rallynation sträcker sig från till 1950-talets mitt och närmare 40 år framåt i tiden. Under den tiden har man hunnit frambringa flera stjärnor. Inte minst var den förste officielle världsmästaren i rally svensk: Björn Waldegård.

Det finns fyra tunga svenska namn inom sporten. Remarkabelt nog är en av dem en kvinna, vilket inte är särskilt vanligt förekommande.

Låt oss ta dem i turordning:

Nummer ett var Erik Carlsson; även kallad ”På taket” efter att han själv i en radiointervju 1955 beskrev hur han kom i mål. Det var just det år han vann sin första stora rallytävling; 28 år gammal. Han vann flera internationella rallyn bland annat Monte Carlorallyt och Akropolisrallyt.
Nästa stora namn var Björn Waldegård som segrade i det allra första världsmästerskapet i rally 1978 och som även var nära världsmästartiteln vid flera andra tillfällen.

Den tredje manliga stjärnan heter Stig Blomqvist. Han har kört Svenska Rallyt 40 gånger varav 7 gånger som vinnare. 1984 blev han världsmästare i rally med en Audi Quattro. Dessförinnan körde han, liksom Erik Carlsson, Saab.

Nummer fyra på listan är en kvinna, Ewy Rosqvist-von Korff. Hon är en av världens mest framgångsrika kvinnor inom bilsporten med flera segrar i europamästerskapen 1959, -60 och-61. 1961 utsågs hon till Sveriges främsta idrottskvinna.