Stora bilsportsevent i Sverige

2728092-prokop-martin

De stora internationella bilsporteventen i Sverige är i huvudsak historia numera. Ett av dem lever dock kvar och det är det Svenska Rallyt som ingår i Rally-VM och som körs varje år under februari månad i Värmland.

Det Svenska Rallyt gick i år av stapeln med en rekordartad publik som kantade banorna i de värmländska skogarna. Den som tog hem spelet var den franske världsmästaren från 2014 Sebastien Ogier med svenskarna på mer blygsamma placeringar. Tävlingen återkommer 2016!

Rallycrossen har blivit det event som idag har blivit det mest populära av alla bilsportens tävlingar i Sverige. 3-5 juli går en av de tävlingar som ingår i VM i rallycross av stapeln i Höljes i Värmland. Tävlingen ingår i en serie av 12 evenemang under 2015 med början i Portugal och med avslutning i Argentina. En av tävlingarna kommer att äga rum i Canada.

Regerande världsmästare är norrmannen Petter Solberg. Bland svenska förare finns namn som Robin Larsson, Emil Öhman och Lukas Walfridsson.

Historiskt var det Anderstorp Ring som hyste ett par Formel 1 lopp på 1970-talet. Det ekonomiska åtagandet blev dock alltför stort och ambitionerna har dämpats betydligt sedan dess.