Rallytävlingar i Sverige

2727976-latvala-sd

Den enskilt största rallytävlingen i Sverige är det Svenska Rallyt som ingår som en deltävling i Rally-VM. Det har den gjort sedan det officiella VM startade år 1978. Tävlingen avgörs under februari månad i Värmland med start och mål i Karlstad. Hela världseliten deltar och får ett prov på hur det är att köra på is och snö med höga snövallar. Tävlingen 2015 vanns av förra årets världsmästare fransmannen Sebastien Ogier. Av de svenska förare som vunnit Svenska Rallyt kan främst nämnas Stig Blomqvist. Han har deltagit hela 40 gånger och har vunnit vid sju tillfällen. Svenska Rallyt är en högtid för alla bilsportälskare och drar 10 000 tals åskådare varje år.

Det näst största rallyt i Sverige är SM i rally. I SM ingår 6 deltävlingar varav två på vintervägar: vinterpokalen i Sandviken och Östersund Winter Rally. De övriga tävlingarna är South Swedish Rally i Karlskrona, Rejmessvängen i Askersund, East Sweden Rally i Linköping. Avslutningen på SM-serien sker i Uppsala med Rally Uppsala.

I övrigt arrangeras en mängd mindre rallytävlingar för amatörer över hela Sverige; framför allt under vår, sommar och höst. Det är framför allt populärt i Småland där det finns gott om småvägar som kan stängas av för specialsträckor eller rallysprint.